onsdag 3. februar 2010

Émilie Durkheim

Émilie Durkheim (1858 – 1917), var en fransk sosiolog og professor i sosiologi og pedagogikk. Durkheim ga ut en bok der han drøftet de sosiale årsakene til selvmord, boken ble kalt ”Le Suicide” og gitt ut i 1897. Her finner han klare sammenhenger mellom samfunnssituasjonen og selvmord, og hvilke grupper i samfunnet som er mest utsatt for selvmord.



Funksjonalistiske teorier
Durkheim så på samfunnet som mange sammensatte deler som skapte et helhetlig samfunn. Alle delene av samfunnet er avhengig av hverandre for å fungere. En del av Durkheims arbeid er teoriene hans om selvmord, som jeg skal legge vekt på i denne teksten.

Durkheim skilte mellom fire forskjellige selvmordsformer:

Egoistisk selvmord
Outsideren's selvmord. Denne handlingen kommer som en reaksjon på individets tilhørighet i et samfunn. Individet har mistet livsviljen, på grunn av for lite integrering. Individet som begår selvmord lever utenfor alle samfunn, som regel for seg selv. Dette kan føre til psykiske og sosiale problemer, som regel før det fører til et selvmord. Einstøingens selvmord kalles dette også

Altruistisk selvmord
Kan på mange måter ses på som det motsatte av et egoistisk selvmord. Individet som begår selvmord føler at det trenger å ofre seg for samfunnet, på grunn av for sterk tilhørighet i et samfunn eller lignende grupper. Dette selvmordet kan være tvunget eller ikke tvunget, men fellesnevneren er som regel at individet tar livet sitt til fordel for resten av samfunnet. Typisk for selvmordsbombere og diverse gjenkriminalitet. Denne typen selvmord kan også settes opp mot Kamikazesoldater i Japan under andre verdenskrig

Anomisk selvmord
Menneskets sinn kommer ut av kontroll. Jakten på nye mål og rastløsheten tar overhånd, som et resultat av for lite regulering/kontroll av samfunnet. Behovene som et menneske har til enhver tid, bestemmes av kulturelle forhold. Om det ikke er noem begrensninger vil ikke behovene møte noen begrensninger heller. Mennesket klarer ikke å regulere seg og får mål som til slutt ikke er mulige å oppnå, ettersom tilfredsstillelsen ikke øker jevnt med behovene.

Fatalistisk selvmord
Det motsatte av et anomisk selvmord. Et individ blir for kontrollert. Dette er som regel tilfelle i fengsler og ved psykiske sykehus.

Kildeliste

http://snl.no/%C3%89mile_Durkheim

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar